Desmarets Jan

Op 21 januari 1961 komt in het West-Vlaamse Ieper Jan Desmarets als achtste kind van een rij van uiteindelijk negen kinderen ter wereld. Jan brengt zijn jeugd door in het tabaksdorp Wervik, waar hij al van jongs af met klei en aarde in de weer is. Dat groeit naarmate hij ouder wordt uit tot een hobby, die uitmondt in een opleiding beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent tussen 1979 en 1983. Meteen daarna is hij twee jaar verbonden aan het Museum voor Schone Kunsten in de Oost-Vlaamse hoofdstad met een eerste eigen tentoonstelling in 1985. De modderige klei van vroeger heeft intussen plaatsgemaakt voor was, waarmee Desmarets beelden vormt van dieren en mensen in beweging, waardoor ze vaak niet met alle benen op de grond staan. Die was druipt weg wanneer Jan zijn scheppingen zelf in brons giet, via de techniek die terecht met de term verloren was of cire perdue wordt aangeduid. Zo verschijnen er in zijn atelier hanen, rennende honden, een vliegende Icarus, een zegevierende wielrenner, op elkaar staande mensen, maar vooral een hele stoet paarden. Paardenkracht en fraaie vormen boeien Jan dan ook enorm, wat ook blijkt uit zijn liefde voor een oldtimer MK2 Jaguar en een Citroën DS, die hij thuis in Zomergem op stal heeft staan.

Intussen wordt zijn werk in binnen- en buitenland geëxposeerd, onder meer in een galerie in het chique Knokke-Duinbergen. Desmarets flirt in zijn werk met de tijd, de droom en het ongrijpbare, maar blijft daarbij op het pad van de klassieke schoonheid. In elk werk is een duidelijke verwijzing naar het verleden te herkennen. In 1995 mag zijn Ros Beiaard opspringen van de rotonde aan de Leopold II-laan in Dendermonde, vijf jaar later worden in Hasselt aan het Leopoldplein twee paarden onthuld, samen Paardenkracht vormend. Voor het bekendste Belgische hippische evenement, de Waregem Koerse, maakt Jan Desmarets in 2003 een gelijknamig beeld, dat op de lokale Markt van Waregem prijkt.

In 2000 realiseert Desmarets de bronzen trofee voor de Memorial Van Damme. Ook de Belgische regering is Jans beheersing van het dierenbeeldhouwen niet ontgaan. Premier Verhofstadt geeft hem in 2003 opdracht om het huwelijkscadeau voor prins Laurent en prinses Claire te realiseren en dat wordt – je raadt het – een meute bronzen honden. Maar datzelfde jaar maakt Desmarets ook beelden voor (toen nog) wielergod Lance Armstrong en Luc ‘Iron Man’ Van Lierde.

In 2005 bevolken opnieuw beelden van Desmarets de publiek ruimte: een Parachutist landt op het Gemeenteplein van Sint-Denijs-Westrem, een Mensentoren bekroont een rotonde in Sint-Martens-Latem en zal later eveneens opduiken op een rotonde in Maaseik. En in De Panne gaan een hond en een man ‘Samen op stap’ en dat doen die twee een jaar later ook in Machelen.

Den dikken van Sesjans was ooit de naam van de stamvader van het Belgisch trekpaard en dat is nu in brons gegoten door Desmarets en staat sinds 2006 op het Sint-Jansplein voor de kerk van Hemelveerdegem. Ook in het jeugddorp van Jan wilden ze graag een beeld van hem. De Blauwer staat sinds 2007 te Wervik aan de Leie, de grensrivier met Frankrijk, omdat een ‘blauwer’ een smokkelaar is in lokaal dialect. Nog recenter is het beeldje met een ring van kinderen, Circle of Life, dat op het Flanders Horse Event op het domein D’Heyboght in Lochristi in juli 2010 is geveild ten bate van het Kinderkankerfonds, waarmee de vreugde die vaak uit Jan Desmarets beelden straalt een aparte dimensie krijgt. In 2012 schonk Koen Biesemans het beeld Levensvreugde aan het stadsbestuur van Dendermonde. In overleg met het wijkcomité Den Hermelijn werd het aan het Saske in de Oude Dender geplaatst, waarbij in de sokkel een verzegelde koker is verwerkt met 500 brieven van bewoners die ze schreven aan de toekomst, een idee van kunstenaar Staf Vinck.

Jan Desmarets (Ieper21 januari 1961) is een Vlaams beeldhouwer

Desmarets werd geboren in Ieper. Hij bracht zijn jeugd door in Wervik. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.

Jef Vermassen typeert deze Vlaamse beeldhouwer als volgt: Hij is begeesterd door de immense kracht, de intense schoonheid en de sensuele lenigheid van bepaalde dieren en mensen dat hij niet anders kan dan zijn eigen intensieve kracht aan te wenden om wat in zijn geest is ontsproten te uiten in zijn kunstcreaties en echt tot leven te brengen.

In 2003 kreeg hij de opdracht van de toenmalig premier van België  Guy Verhofstadt om het huwelijkscadeau voor Prins Laurent en Prinses Claire te maken.

Kunstwerken Jan Desmarets