Bart Deglin

De verbeelding van de vervreemding.

 

Enkele decennia terug werd de schilderkunst nog voor dood verklaard, maar inmiddels heeft men die schandelijke vergissing ingezien en krijgen schilders en tekenaars van vandaag meer dan ooit de aandacht die ze verdienen. De schilderkunst is vandaag zelfs opnieuw hip en kunstliefhebbers genieten volop van wat kunstenaars op het canvas vastleggen. Zelfs het realisme en de figuratie zijn vandaag weer erg in zwang. Mensen houden op een of andere manier altijd van herkenning en in de afbeelding van de werkelijkheid, hoe echt of vals die werkelijkheid zich ook aandient

 

Bart Deglin (Sint-Truiden, °1973) is op het vlak van de beeldende kunsten een autodidact. In 2010 kwam hij tijdens een groepstentoonstelling in Brussel voor het eerst met zijn werk naar buiten en sinds die tijd werkt hij gestaag aan een consistent oeuvre van tekeningen met zwarte stylo op papier, aquarellen op papier(collages) en olieverfschilderijen op doek. De kunstenaar verheelt daarbij niet dat de fotografie − en het in scène zetten van beelden − vaak als tussenstap een rol speelt bij het maken van een schilderij.

 

Bart Deglin is een verhalenverteller op papier en doek. Zijn ‘scènes’ evoceren een mix van herkenbaarheid en mysterie. Ze roepen een verstilde wereld op waarin afkeer, verstarring, vervreemding, onbegrip, onvermogen, onwezenlijkheid, verbijstering, vereenzaming, troosteloosheid, melancholie…de verbeelding van de kijker prikkelen. Op een of andere manier ‘communiceren’ zijn personages met verstomming. Als kijker/beschouwer blijf je niet onberoerd bij de verinnerlijking van al die gevoelens.

 

Deglin beschikt daarbij over de technische virtuositeit om gevoelige onderwerpen in beeld te brengen. De toeschouwer wordt uitgenodigd om dat vakmanschap te aanschouwen en binnen te dringen in de wereld van de kunstenaar. De kunstenaar vervult daarbij de rol van scherprechter want hij drijft een wig tussen de werkelijkheid en het uiteindelijke beeld.

 

Het werk van Bart Deglin is bij het grote publiek nog niet bekend, maar dat kan/mag niet lang meer duren.

 

Jan Van Herreweghe

Kunstwerken Bart Deglin