Anne De Ghelder

Anne De Ghelder

ABOUT…paperdarts artistiek werk van Anne De Ghelder “Old books never die…they just start a new chapter…”

Bij toeval ontdekt Anne De Ghelder deze zin en de prachtige, veelzijdige materie van het papier op zich. Het is de start van een nieuwe creatieve reis.

Verwonderd en geboeid door de schoonheid ervan, onbehandeld of bedrukt met ontelbare lettertypes en kleuren…papier in al zijn eenvoud, verrijkt door het verleden.

In een bijna meditatief proces van herhaling hergebruikt zij deze materialen. Resulterend in puur, sterk en poëtisch, hedendaags artistiek werk.

Re-using…hergebruiken. Vooral papier, maar ook andere elementen zoals natuurlijk hout en steen, soms zelfs in recente werken plastiek of een objet trouvé.

De rijkdom van schijnbaar onbelangrijke materialen is verbluffend en blijven haar inspireren.

Soms wordt het basismateriaal papier herleid tot pulp…een proces van letterlijk ‘ontbinden- ontrafelen’ om terug te kunnen opbouwen.

Door gebruik en mengen van diverse soorten papierkwaliteiten ontstaat textuur en kleur waardoor het uiteindelijk resultaat telkens verrassend en uniek is.

Anne De Ghelder is ook voortdurend op zoek naar ‘ongewilde boeken’ Ze worden gevouwen of versneden tot nieuwe vormen met een knipoog. De herinnering en geschiedenis van een materiaal komt zo terug tevoorschijn in totaal andere vorm. Vaak verhalend, maar anders…different reading…anders lezen.

Zij creëert een stille ruimte waar papier niet langer drager is. Waar papier plastisch materiaal op zich wordt met eigen vorm en kleur.

Zij woont en werkt in de mooie middeleeuwse stad Brugge, België. Occasioneel geeft zij workshops in eigen atelier of op andere locaties.

Kunstwerken Anne De Ghelder