Willy Peeters

De mens, enkel de mens

 

 

Met de jaren is er bij Willy Peeters meer ruimte gekomen voor het plezier van het kneden en boetseren. Hij heeft geleerd zich te concentreren op de kracht van het beeld. Van de verloren was maakte hij zijn voorkeurstechniek. De bronzen zijn niet glad gepolijst; ze hebben hun natuurlijke stugheid behouden, die de intensiteit van de originele vingerafdruk nog verraadt.

 

Het onderwerp van de beelden lijkt de eenvoud zelf: de menselijke figuur. Toch is het werk van Willy Peeters zelden zo eenvoudig als het lijkt. Zijn beeldentaal pendelt tussen onomwonden en omfloerst. Soms is de betekenis heel direct aan te voelen, soms houdt de kunstenaar het bewust vaag. Het enige houvast dat je dan als kijker hebt, zijn de lichaamstaal en mogelijk de titel van het werk.

Opmerkelijk is zijn groot variatievermogen dat een onnoemlijke rijkdom aan vormen oplevert. Hij heeft ook aan één onderwerp genoeg: dit blijkbaar onuitputtelijke thema van de (naakte) menselijke figuur die hij in alle mogelijke poses en houdingen weet te vatten.

Kunstwerken Willy Peeters