Rudy Burm

Rudy Burm werd geboren in Temse op 20 juni 1951. Als kunstenaar was hij een eerder late roeping. Pas in 1982 zette hij zijn eerste artistieke stappen: aan de plaatselijke Academie. Tot 1988 volgde hij er de afdeling Keramiek o.l.v. Philippe Crepain. Zijn opleiding werd bekroond, met de Zilveren Regeringsmedaille.In 1990-1994 volgde hij hoger kunstonderwijs (lange type) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen: de afdeling Keramiek o.l.v. Achiel Pauwels, Hugo Rabaey en Erna Verlinden, specialisatie Draaien en Driedimensionele Vormgeving/Keramisch Ontwerpen.In zijn studieperiode in de jaren ’80 volgde hij talrijke stages: bij de bekende Nederlandse pottenbakker Kees Hoogendam (Friesland), in Westerwald (Duitsland) en bij The Archie Bray Foundation in Helena, Montana (U.S.A). Ook volgde hij meerdere seminaries en ging hij vaak op studiebezoek, in het bijzonder naar Frankrijk, naar Sint-Amand-en-Puisaye en La Borne in Henrichemont.Naast deelname aan meerdere groepstentoonstellingen exposeerde hij zijn oeuvre tweemaal individueel: in 1989 in Cultuurcentrum Ter Dilft in Bomem en in 2005 in het Gemeentemuseum van Temse.

Rudy Burm (°1951) heeft een opleiding genoten aan het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan de Academie van Temse, en is gespecialiseerd in draaien en driedimensionaal vormgeven van het keramisch ontwerp. Hij draait doosvormen die volledig gesloten zijn en waarbij de aandacht volledig gericht is naar de vorm. De functionaliteit is verdwenen en de doosvorm wordt object.

De vorm heeft een krachtig bovenvlak/spanning en wordt gedragen door een schaalvorm. Ze is gesloten, behalve een kleine, minimale opening in de center, dus referenties aan het mystieke, geheimzinnige.

De architectuur en vormgeving van Shaker-design (Amish-people) vormen zijn grote inspiratie, zeker wat betreft de sobere, doch sterke vormgeving van hun meubels en gebruiksgoed.

Kunstwerken Rudy Burm