Martine Vyvey

Martine Vyvey

Beweging is een fundamenteel gegeven in het ruimtelijk werk van de Oostendse beeldhouwster Martine Vyvey. De ritmiek van het menselijk lichaam heeft haar steeds intens geboeid en ligt aan de basis van haar huidige werken in cortenstaal en brons.

Aanvankelijk schetste zij in prille tekeningen de menselijke ritmiek, het dansen, in opdracht van de Memorial Van Damme. Die schetsen werden sculpturen. Die sculpturen, die aanvankelijk hoofdzakelijk beeldende benaderingen van beweging waren, zijn gaandeweg uitgegroeid tot merkwaardige, aangrijpende en intrigerende beelden waarin het menselijk lichaam domineert, maar dan wel als weergave van een gedachte, als het tastbare en zichtbare van bedenkingen omtrent onze maatschappij die vaak de allure van een aanklacht aannemen.

Zo versmelten beeld en gedachte op harmonische en uitgerekte wijze in elkaar en wordt de kijker geconfronteerd met een elegant ruimtelijk gegeven dat een veelzeggende titel draagt.

Chaos, Wilskracht, Levensdans, Invite me to dance, en andere  , het zijn allen recente werken die de inzet van de kunstenares oproepen en haar maatschappijkritische ingesteldheid reveleren. Martine Vyvey is erin geslaagd om zich als kunstenares duidelijk te profileren en een stijl te ontwikkelen die haar kenmerkt en die door de kijker, ook de kritische en veeleisende, bijzonder wordt gewaardeerd. Haar figuren zingen in de ruimte, uitgerafeld en langgerekt, sierlijk en door betekenissen en sensibiliteit geladen. Haar sculpturen zijn lichtvoetig en trillen in de wind. Soms bewegen zij effectief in het ritme van de wind en onderstrepen aldus bijkomend wat in de titel is opgeborgen.

Hugo Brutin 2018

‘De essentie van een beweging in een statisch beeld weergeven, daar is de gave voor nodig van ware transcendentie. Van stof lichtende beweging maken.’ Aldus wijlen  Roland Laridon , gewezen voorzitter vrienden van Muzee en kunstcriticus .

 

Kunstwerken Martine Vyvey